Mentálne fitness: Prepojenie tela a mysle

Každý z nás máme svoje fyzické a mentálne zdravie. Aktívnu zložku nášho zdravia predstavuje fitness, vďaka ktorému sa udržujeme vo forme. V dnešnej dynamickej dobe ale potrebujeme byť fit aj psychicky, aby sme boli odolní voči stresu, sústredeniu a dokázali efektívne pracovať aj odpočívať. Mentálne fitness predstavuje spojenie fyzickej aktivity a tréningu našej mysle.

Form Factory podporuje dlhodobú investíciu do vlastného zdravia a kvality života. Byť mentálne fit znamená, že sme schopní si svoj život uvedomovať a zámerne robiť rozhodnutia, ktoré sú v súznení s našimi vlastnými cieľmi a hodnotami. Pravidelný tréning mysle a tela nám všetkým pomôže žiť plnohodnotnejší a spokojnejší život. Prepojenie pravidelného pohybu s relaxačnými technikami vedie k harmonizácii tela i mysle, prispieva k zvýšeniu sebavedomia a celkovému zlepšeniu životnej pohody.

Záujem o mentálne fitness získava na obľube. Stále viac ľudí sa snaží hľadať cesty, ako zvládať lepšie stres a byť psychicky v pohode. A prečo je pre nás táto rovnováha taká dôležitá?

  • Je preukázané, že pravidelná aktivita a relaxácia sa podieľa na znížení hladiny stresových hormónov a pomáhajú zvládať stavy úzkosti.
  • Vďaka upokojeniu mysle trénujeme pozornosť, sústredenie a pamäť.
  • Tréning a mindfulness posilňuje psychickú odolnosť a sme schopní sa lepšie vyrovnávať s náročnejšími situáciami a zvládať stres.
  • V neposlednom rade dochádza aj k zlepšeniu spánku.

A ako začať s vlastným mentálnym fitness? Je to jednoduché a zvládne to úplne každý, dôležitá je vytrvalosť. A kto vydrží, bude čoskoro žať zaslúžené ovocie. Ten pocit blaženosti a celkovej pohody je na nezaplatenie.

  1. Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorej sa chcete venovať pravidelne a bude vás baviť. Pokiaľ si zatiaľ nie ste istí, čo by to malo byť, vyskúšajte viac cvičení a uvidíte, ktoré vás chytí najviac.
  2. Skúste sa na chvíľku zastaviť a venovať pozornosť danému okamihu. Nájdite si pre vás príjemnú polohu, zatvorte si pokojne oči a vnímajte len prítomnosť bez toho, aby ste čokoľvek očakávali alebo hodnotili.
  3. Svalová relaxácia, autogénny tréning alebo dychové cvičenia. Zvoľte si presne tú aktivitu, pri ktorej sa cítite dobre a urobte jej pevné miesto vo svojom preplnenom diári.
  4. Nezabúdajte ani na každodenné činnosti, ktoré nevedome robíme každý deň bez toho, aby sme im venovali najmenšiu pozornosť.

Nie je na čo čakať, pustite sa do toho. A nezabudnite, že sme tu s vami a podporujeme vás na každom kroku. @formfactoryfitness_sk